wtorek, 12 kwietnia 2011

Makaron z tuńczykiem i śmietaną

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki lub świderki, 
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, 
  • 1 puszka kukurydzy (jak ktoś lubi), 
  • 2 średnie cebulki, 
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, Vegeta, 
  • 20 dag żółtego sera,
  • szczypiorek
Makaron ugotować aldente. Na oliwie z tuńczyka podsmażyć pokrojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodać tuńczyka i zalać całość śmietaną. Dodać sól, pieprz, vegetę. Można dodać kukurydzę.
Połowę ugotowanego makaronu wykładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem, następnie wykładamy drugą warstwę makaronu i zapiekamy 15 min. w piekarniku.
Można jednak na gotowy makaron od razu wyłożyć sos bez zapiekanie. Posypać startym serem.
Na koniec można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz